Rundveehouderij

Nieuws

ILVO onderzoekt uitstoot broeikasgassen door koeien

Merelbeke-Lemberge – Het Belgische Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) gaat de uitstoot van broeikasgassen door koeien meten.

Koeien afkomstig van de eigen proefboerderij worden een aantal dagen ondergebracht in speciale afgesloten kamers waarin de lucht, en de gassen rondom een koe permanent worden gemeten en geanalyseerd. De koe ondervindt volgens de onderzoekers geen hinder. De kamers zouden met uiterst veel zorg voor het dierenwelzijn zijn gebouwd.

De landbouw is volgens het ILVO verantwoordelijk voor ruim 11 procent van de uitstoot van broeikasgassen in Vlaanderen. Een groot deel daarvan is afkomstig van herkauwers, met methaan als belangrijkste emissie.

Momenteel zijn wetenschappers wereldwijd op zoek naar aangepaste voederrantsoenen of additieven die de mehtaanemissie kunnen reduceren zonder negatief effect op de hoeveelheid, of de smaak van melk en vlees. Laboratoriumonderzoek kan volgens het ILVO verschillen van metingen met levende dieren.

Het ILVO gaat daarom tijdens voederexperimenten meten hoeveel gassen (methaan, koolstofdioxide, lachgas en ammoniak) een dier uitstoot. De organisatie verwacht komende jaren belangrijke data te verzamelen, wat kan leiden tot verbeterde en haalbare voederstrategieën, en dus tot een verdere reductie van de emissie van broeikasgassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.