Rundveehouderij

Nieuws 170 x bekeken

Geen verkorting periode besmetverklaring Q-koorts

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw blijft erbij dat een bedrijf dat besmet is met Q-koorts een jaar lang geen verhoogde waarde van Q-koorts in de tankmelk moet hebben voordat het wordt vrij verklaard.

SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf vraagt of deze periode onder voorwaarden verkort kan worden, bijvoorbeeld met behulp van de afvoer van besmette geiten op basis van individueel testen. “Geiten scheiden niet jaarrond evenveel Coxiella burnettii-bacteriën uit. Net na het aflammeren is de uitscheiding het hoogst. Het is daarom van belang dat er in de periode van negatieve tankmelkuitslagen in ieder geval een aflammerperiode zit. Daarom blijven we bij de periode van een jaar”, zegt Bleker. Hij benadrukt, in navolging van eerdere berichten dat individueel testen geen vervanging is van het tankmelkonderzoek zoals dat nu wordt uitgevoerd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.