Rundveehouderij

Nieuws 365 x bekeken

FrieslandCampina ruilt vetzuren in voor mineralen

Amersfoort – FrieslandCampina heeft de contracten met alle driehonderd merkmelkproducenten per 1 mei opgezegd.

De zuivelcoöperatie vervangt het op onverzadigde vetzuren gebaseerde concept door een melkconcept met meer vitamines en mineralen. Dat staat volgens enkele betrokken boeren in een brief die eind vorige week is verstuurd.

FrieslandCampina bevestigt noch ontkent details over het nieuwe concept, maar bevestigt het opzeggen en een contractuele opzegtermijn van zes maanden. De boeren gaan daarom voorlopig door met het voeren van ongeveer 1 kilo Nutrex-voer per koe per dag om aan de leveringsvoorwaarden te kunnen voldoen.
Boeren kunnen volgens de planning vanaf halverwege augustus volgens het nieuwe concept leveren.

FrieslandCampina zegt te verwachten dat bijna alle boeren uit het merkmelk-programma meegaan naar het nieuwe concept. In het nieuwe concept voeren boeren volgens de bronnen via de mengwagen dagelijks een mix van 150 gram melk en mineralen voeren. De brief noemt FrieslandCampina zelf als leverancier, maar mogelijk werkt de coöperatie met een externe voerleverancier, zoals ook nu het geval is in het merkmelkconcept.

FrieslandCampina belegde op 26 en 28 april voorlichtingsbijeenkomsten in Reeuwijk, Gameren, Veghel en Berkel Enschot. Op deze bijeenkomsten hebben volgens getuigen sommige boeren hun onvrede geuit. Momenteel krijgen boeren gemiddeld een premie van zo’n 2 cent per kilo, toppers doen 4 cent, en FrieslandCampina heeft nooit schriftelijk aangegeven deze meerprijs zelf niet uit de markt te halen.

De afgelopen winter haakten wel relatief veel melkveehouders naar verluid af omdat ze door een hoog suikergehalte in de kuil niet konden voldoen aan de voorwaarden. In reactie daarop heeft FrieslandCampina volgens één boer nog aangegeven naar nieuwe boeren te zoeken.

Simon de Ruiter, commissaris bij FrieslandCampina, gaf onlangs in een boerenbijeenkomst in Alkmaar reeds aan dat bij consumenten de aandacht voor vetzuren is afgenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.