Rundveehouderij

Nieuws 242 x bekeken 2 reacties

Fosfaatreductie in voer zo nodig verplicht

Rotterdam – De veevoerindustrie begint in eerste instantie met het op vrijwillige basis beperken van het fosfaatgebruik in rundveevoer.

Mocht dat niet blijken te werken, dan wordt later dit jaar een verplichtende verordening van het Productschap Diervoeder (PDV) van kracht.

Dit zegt directeur Henk Flipsen van de Nederlandse Vereniging van Diervoerfabrikanten (Nevedi).
Hij benadrukt dat alle leden van de Nevedi zich hebben verbonden aan beperking van het fosfaatgebruik in veevoer. En niet alleen zij zullen hun best doen, ook de leveranciers van natte en droge bijproducten zullen meedoen, stelt hij. In de melkveehouderij is het gebruik hiervan de laatste jaren relatief sterk toegenomen.

De mengvoerfabrikanten houden in Nevedi-verband nu al bij hoeveel fosfaat wordt gebruikt in het voer voor rundvee. Op basis van die monitoringsgegevens kan zo nodig in de komende maanden al worden bijgestuurd op fosfaat. Veevoerfabrikanten moeten een bijdrage leveren aan de fosfaatreductie naar rato van verkochte tonnen rundveevoer en marktaandeel.

Blijkt dat niet te werken op basis van vrijwilligheid, dan komt er in oktober een productschapsverordening. Op grond daarvan zal iedere veevoerleverancier worden verplicht een bijdrage te leveren. Om de opzet te doen slagen, moeten melkveehouders zelf ook meewerken. Zij moeten veevoeders gaan gebruiken met minder fosfaat. De kosten daarvan zijn gemiddeld 500 euro per bedrijf, per jaar, stelt de Nevedi. Dat zijn extra kosten, maar daarmee worden nog hogere kosten door een dierplafond of verlies van derogatie vermeden, weten ze.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Ik lees zoveel over de reductie van de normen, maar nergens iets over de noodzaak ervan, b.v.grondwateronderzoek resultaten.

  • no-profile-image

    Daar gaat het ook helemaal niet om, alco. Het zijn gewoon smerige politieke spelletjes die ze spelen op LNV. Helaas zijn boeren en alles wat er aan vast hangt veel te dom om dit te doorzien. Zo kunnen ze onbeperkt verdergaan met hun criminele activiteiten, net zo lang tot alles ter ziele is.

Of registreer je om te kunnen reageren.