Rundveehouderij

Nieuws 152 x bekeken

Fonterra strikt eerste externe deelnemer voor internetveiling

Visalia/Auckland – Zuivelcoöperatie California Dairies gaat naar eigen zeggen vanaf komende herfst een deel van haar mageremelkpoeder vermarkten via de internetveiling van Fonterra.

Dit heeft het bedrijf bekendgemaakt in Amerikaanse media. Fonterra reageert enkel met de mededeling dat ”er nog niets is getekend”. Duidelijk is echter dat het bedrijf verwacht de komende maanden nog meer bedrijven over te halen om hun producten te veilen via het Global Dairy Trade (GDT) platform.

Fonterra probeert al langere tijd andere bedrijven te interesseren voor verkoop van hun producten via de tweewekelijkse internetveiling van het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf. In dat kader is er ook afstemming geweest met onder meer FrieslandCampina, Arla Foods en het Australische Murray Goulburn over eventuele toegang tot de veiling en over veilingregels.
Om de drempel voor andere bedrijven te verlagen is het GDT-platform op afstand gezet van Fonterra zelf en is het geregistreerd in de Verenigde Staten. Ook de aanpassing van de veilregels houdt hier verband mee.

Europese zuivelbedrijven hebben tot nog toe niet toegehapt. Fonterra verwacht echter dat dit slechts een kwestie van tijd is. Via het GDT worden veel kopers bereikt over de hele wereld. Dat is voor veel bedrijven toch een aantrekkelijk aanbod. Die kopers komen weer af op het brede aanbod en de scherpe prijzen.

California Dairies is een snel groeiende coöperatie in de belangrijkste zuivelstaat van de Verenigde Staten. Het heeft een geschat aandeel van 9 procent op de Amerikaanse zuivelmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.