Rundveehouderij

Nieuws 237 x bekeken

Duitse melkveehouderij stabieler dan verwacht

Bonn – Het aantal melkveehouders in Duitsland daalde in de loop van vorig jaar naar 93.500. Dat waren er 3900 minder dan aan het eind van 2009, zo blijkt uit de statistieken van zuivelmarktbureau ZMB.

Het structuurontwikkelingstempo verliep daarmee nagenoeg even snel als in de twee voorafgaande jaren. De prognoses van met name boerenbonden als BDM en DBV voorzagen een flink hoger tempo.

Het aantal koeien per bedrijf nam gemiddeld met 1,5 toe naar 44,7. In de nieuwe deelstaten in het oosten telt de gemiddelde melkveestapel per bedrijf 156 koeien. In de ’oude’ westelijke deelstaten is het gemiddelde 39. De melkproductie pluste ten opzichte van 2009 met 1,5 procent naar bijna 28,7 miljard kilo.

De zuivelindustrie verwerkte ruim 29 miljard kilo (plus 1,6 procent). Het verschil tussen deze twee volumes (417 miljoen kilo) werd geleverd door melkveehouders uit de buurlanden. De buitenlandse leveranciers leverden ruim 14 procent meer dan in het voorafgaande jaar. (Corr)

Of registreer je om te kunnen reageren.