Rundveehouderij

Nieuws 225 x bekeken

Boterolie goedkoper op internetveiling zuivel

Auckland – Zuivel werd gisterenmiddag op de internetveiling van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra gemiddeld 1,1 procent goedkoper verhandeld dan op de vorige veiling van dinsdag 3 mei.

Het gemiddelde werd vooral gedrukt door de lagere opbrengsten van boterolie, dat voor gemiddeld 5.340 dollar per ton van de hand ging. Dat is tegen de koers van gisteren € 3.768. De opbrengsten van mageremelkpoeder en volle melkpoeder wijzigden minus 1,5 procent respectievelijk plus 0,1 procent.

Mageremelkpoeder had als gemiddelde prijs 3.824 dollar per ton (€ 2.698) en volle melkpoeder 3.863 dollar (€ 2.726). Mageremelkpoeder werd vooral goedkoper voor de levering op de korte termijn, volle melkpoeder bleef qua opbrengst eigenlijk vrij constant. Volle melkpoeder was overigens goed voor ruim de helft van de verhandelde hoeveelheden à 13.325 ton.

Aangezien de euro in de afgelopen veertien dagen flink aan waarde heeft ingeboet (de dollar werd 3 eurocent duurder) werken de effecten van de prijswijzigingen wat sterker door voor de exporteurs vanuit de EU. Volle melkpoeder steeg 4,4 procent in waarde, mageremelkpoeder 2,0 procent en boterolie werd 1,8 procent goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.