Rundveehouderij

Nieuws 248 x bekeken

Boter al maanden op hoogste niveau in vier jaar

Brussel – De Europese boterprijzen bewegen zich al maanden lang op een niveau dat sinds het najaar van 2007 niet meer is behaald, terwijl de voorraden op een historisch laag niveau zitten.

Volgens de jongste Europese gegevens is nog 1.550 ton boter aanwezig in de interventievoorraden. Deze boter komt de komende maanden vrij voor verkoop aan minderbedeelden in de EU. In particuliere opslag is 39.000 ton aanwezig. Deze boter wordt later dit jaar weer op de markt gebracht voor verkoop in de aanloop naar de kerstdagen.

Ondertussen is de vraag naar boter en room hoog, zijn de prijzen weer stijgend, is de productie dalend en wordt daardoor de voorraad in particuliere opslag niet aangevuld.
De Nederlandse boterprijs, die iets hoger is dan het Europees gemiddelde, schurkt tegen de 4.000 euro per ton aan. In het najaar van 2007 was die prijs op het toppunt van de markt 4.370 euro.

Van magere melkpoeder ligt overigens nog wel bijna 150.000 ton in voorraad, maar het grootste deel daarvan – 94.000 ton – komt de komende zomermaanden ook op de markt in het kader van de hulp aan minderbedeelden. Deze voorraad is feitelijk al verkocht. Zo resteert nog 53.000 ton voor vrije verkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.