Rundveehouderij

Nieuws

Belgomilk haalt kazen terug vanwege listeriabesmetting

Moorslede - Belgomilk haalt diverse kazen uit de winkelschappen die mogelijk zijn besmet met de listeria-bacterie. Dat heeft de Vlaamse zuivelcoöperatie Belgomilk, onderdeel van Milcobel, besloten na overleg met het Belgische voedselagentschap.

Bij kaascontroles zijn een aantal besmettingen vastgesteld. Diverse merkkazen zoals Grimbergen, Affligem, Nazareth en Brugge Goud zijn uit schappen gehaald en teruggeroepen. Het gaat om kazen geproduceerd voor 11 mei. Volgens een woordvoerder gaat het om een fractie van de totale productie, maar genoeg om te kiezen voor een brede recall. Over hoeveel kaas het in totaal gaat wil de onderneming niet meedelen. Uit onderzoek is gebleken dat de besmetting niet met de grondstof melk te maken heeft. “De besmetting moet in het laatste traject van het proces zijn opgetreden”, aldus de woordvoerder. Verder onderzoek moet duidelijk maken hoe de besmetting heeft kunnen plaatsvinden.

Listeria is een ziekteverwekkende bacterie die het vaakst opduikt in rauwe melk, kaas, vlees, vis en schaaldieren. Een besmetting kan koorts, spierpijn, maag- en darmklachten en een miskraam veroorzaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.