Rundveehouderij

Nieuws

Arla Nederland zoekt eigen melkveehouders

Nijkerk – Arla Foods Nederland zoekt eigen melkveehouders. Dit zegt Andrew Simpson, sinds begin dit jaar algemeen directeur van de Nederlandse dochter van de Scandinavische zuivelcoöperatie Arla.

Het nieuws dat Arla Foods Nederland eigen melkveehouders wil, hing al in de lucht sinds de koop van de fabriek voor dagverse zuivel van Friesland Foods in 2009. Arla wilde echter eerst de fabriek geheel los maken van het oude moederbedrijf. Nu is de tijd er echter rijp voor, stelt Simpson.

In Nijkerk staat de deur open voor zowel individuele boeren als voor groepen van leveranciers. Wel wil Arla graag beginnen met een volume dat de moeite waard is. ”Met een boer met twintig of dertig koeien kunnen we natuurlijk niet beginnen,” zegt hij. Melkleveranciers kunnen ook deelnemen in het bedrijf, zoals al gebeurt bij Arla-bedrijven in onder meer Groot-Brittannië. Daarmee zijn boeren nog geen rechtstreeks lid van coöperatie Arla, maar nemen ze wel deel in de Nederlandse dochter.

Simpson belooft leveranciers een marktconforme melkprijs, maar maakt ook duidelijk dat hij geen centen bovenop bijvoorbeeld de garantieprijs van FrieslandCampina gaat betalen. Misschien was zoiets ooit mogelijk, maar dat zit er nu niet in, maakt hij duidelijk. ”Dat zou ons de nek omdraaien. We moeten gewoon kunnen concurreren. Reden waarom Arla eigen boeren wil, is dat het melkleveringscontract met FrieslandCampina een keer stopt en omdat Arla ook de hele zuivelketen zelf in de hand wil hebben. ”Verder zijn we om met boeren te werken. Dat doen we graag,” zegt Simpson. ”Tot slot is het een logische stap omdat we van plan zijn om lang in Nederland te blijven.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.