Rundveehouderij

Nieuws

Arbeidsproductiviteit melkveehouders verdubbelt bijna tot 2020

Wageningen – In 2009 werd op melkveebedrijven gemiddeld 150 kilo melk per uur (exclusief loonwerk) gerealiseerd, in 2020 is de arbeidsproductiviteit gestegen tot 270 kilo melk per uur.

Dat voorspelt Wageningen UR in het rapport Met nieuwe technieken inspelen op krimpende arbeidsmarkt.

Momenteel wordt op 10 procent van de bedrijven gebruik gemaakt van sensoren, dit loopt op tot 50 procent in 2020. De verwachting is dat er nog veel meer sensortechnieken met goed ontwikkelde software beschikbaar komen. Daarnaast groeit het gebruik van camera-monitoring voor detectie van tochtige koeien of van koeien met afwijkend gedrag. De arbeidsefficiëntie op melkveebedrijven neemt hierdoor met 80 procent toe tot 2020 door toepassing van automatisering en andere arbeidsbesparende technieken in combinatie met opschaling en uitbesteding van meer werk.

Of registreer je om te kunnen reageren.