Rundveehouderij

Nieuws

'Aantal maisvelden moeten opnieuw worden ingezaaid'

Apeldoorn - De nachtvorst gedurende de afgelopen week bezorgt maistelers in het noordoosten van het land problemen.

"Ik denk dat er een aantal percelen opnieuw moeten worden ingezaaid", zegt ruwvoerdeskundige Jan Hollander van Agrifirm. Het kwik daalde de afgelopen nachten flink onder het vriespunt. Het van oorsprong tropische gewas mais kan hier niet goed tegen. Hollander legt op de site van Agrifirm uit wat de gevolgen van de vorst voor de maisplanten zijn. Bij lichte vorst kleurt een deel van de bladeren bruin. Dit leidt tot stilstand van de groei. De plant moet nieuwe bladeren aanmaken om de groei weer op te pakken. Groeiachterstand blijft. Alleen bij zeer zware nachtvorst, waarbij ook het groeipunt bevroren raakt, treedt plantuitval op. Afhankelijk van het aantal planten dat wegvalt moet volgens Hollander worden besloten om wel of niet bij te zaaien.

Voor opnieuw zaaien rekent de onderneming een kleine 300 euro per hectare. De aankoopprijs van mais ligt momenteel ruim boven de 50 euro per ton. Bij 60.000 zaden is de opbrengstderving volgens Hollander 14 procent of 6,3 ton uitgaande van een normale opbrengst van 45 ton. Hij geeft aan dat overzaaien met de huidige prijzen rendeert bij minder dan 65.000 planten per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.