Rundveehouderij

Nieuws 422 x bekeken

Warmte terugwinnen lucratief

Zoetermeer - Melkveehouders kennen hun energieverbruik en de besparingsmogelijkheden onvoldoende.

Gemiddeld gebruiken melkveehouders 45 kWh per 1.000 kilo melk aan stroom. Het gasverbruik is 5.200 kuub per jaar. Wie zelf de melk op het eigen bedrijf verwerkt tot kaas verbruikt veel meer energie. Uit afstudeeronderzoek van Cees Zuiderduijn aan de CAH in Dronten, blijkt dat het stroomverbruik van het gemiddelde zelfkazende bedrijf 87 kWh per 1.000 kilo melk is. De gemiddelde stroomkosten van een veehouder die 50 ton kaas vermarkt (ofwel circa 500.000 kilo melk verwerkt tot kaas), zijn € 7.395 per jaar. Dat is € 0,15 per kilo kaas. Het gasverbruik van de zelfkazers is drie keer hoger dan dat van de gemiddelde melkveehouder.

Zuiderduijn berekende voor opdrachtgever Agrarisch Handels- en Adviesbureau Wijsman in Zoetermeer, dat met warmteterugwinning fikse financiële besparing mogelijk is. Bij zelfkazende bedrijven wordt zowel de melktank als de kaasopslag gekoeld. Door beide koelmotoren te koppelen aan een warmteterugwinning is het centraal opgeslagen warme water voor meerdere doeleinden beschikbaar. Eén van de onderzochte bedrijven kon daarmee tot € 2.600 per jaar besparen.

Of registreer je om te kunnen reageren.