Rundveehouderij

Nieuws 315 x bekeken

Wakker Dier wil koe in de wei als Unesco erfgoed

Amsterdam - Wakker Dier roept staatssectretaris Zijlstra op om de Nederlandse koe in de wei aan te dragen voor de Unesco lijst van immaterieel erfgoed.

Het zou daarmee het eerste Nederlandse immateriële erfgoed op de Unesco lijst kunnen worden. Wakker Dier hoopt op deze manier de koeien in de wei te houden en de trend tot opstallen te doorbreken.

"Ik acht de kans best groot dat dit gaat lukken", zegt Sjoerd van der Wouw van Wakker Dier. Als de koe in de wei inderdaad op de Unesco lijst zou komen, krijgt de overheid volgens hem de taak om de koe in de wei te houden. "Zij kunnen dit bijvoorbeeld met subsidies of door het opleggen van verplichtingen gaan stimuleren." Belangrijk is volgens Van der Wouw dat je het onderwerp op deze manier weghaalt bij de consument en verplaatst naar de agenda van de burger.

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur ondersteunt de oproep van Wakker Dier. "Geen koeien in het Nederlands landschap zou een enorme verarming zijn en ook slecht voor het imago van Nederland. De koe in de wei zou daarom een goede Nederlandse kandidaat kunnen zijn voor de Unesco erfgoedlijst."

Op de lijst van immaterieel efgoed, waarop volgens Wakker Dier onder andere de Franse keuken en het carnaval in het Belgische Aals staan, kan Nederland nu niets aandragen. Eerst moet Nederland nog het Erfgoedverdrag ratificeren. Toenmalig minister Plasterk zou met de ratificatie hebben ingestemd, maar door de val van het kabinet in 2010 heeft de ratificatie vertraging opgelopen.

Wakker Dier is bezig het campagne tegen in haar ogen mistanden in de melkveesector uit te breiden. "Het gaat om een opbouwende campagne", aldus Van der Wouw. Dat is volgens hem een groot verschil met de campagnes tegen de intensieve veehouderij. Duidelijk is dat de melkveesector dit jaar nog meer van de dierenrechtenorganisatie gaat horen. Wakker Dier promoot momenteel vooral de biologische melkveehouderij. Dat betekent volgens Van der Wouw niet dat de gangbare melkveehouders op een hoop worden geschoven. Hij geeft aan dat het wel lastiger is om onderscheid te maken in de gangbare melkveebedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.