Rundveehouderij

Nieuws

Vijfde bedrijf besmet met Q-koorts

Den Haag - Een melkgeitenbedrijf in het Overijsselse Hellendoorn is besmet verklaard met Q-koorts. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Het bedrijf in Hellendoorn is het vijfde bedrijf dat dit jaar besmet is verklaard. Het gaat om vier nieuwe bedrijven en een bedrijf dat in 2009 besmet was verklaard en eerder dit jaar vrij werd verklaard. Op het nieuw besmette bedrijf gelden extra hygiënemaatregelen en een bezoekersverbod voor de stal.

De besmetverklaring is het gevolg van een verhoogd gehalte aan Coxiella burnetii-bacteriën in tankmelk. Wanneer een bedrijf een jaar lang niet boven de norm komt, wordt het bedrijf weer vrij verklaard van Q-koorts. In Nederland zijn in totaal 98 bedrijven besmet verklaard met Q-koorts. Ongeveer een derde hiervan is inmiddels weer vrij verklaard.

Dit jaar zijn er twaalf mensen ziek geworden door Q-koorts. In totaal telt het RIVM 24 mensen met Q-koorts in 2011, maar de helft hiervan heeft de ziekte vorig jaar opgelopen. Dit jaar is een persoon overleden aan de ziekte, meldt het RIVM.

Of registreer je om te kunnen reageren.