Rundveehouderij

Nieuws

Veel melkquotum verhandeld in maart

Zoetermeer – De melkveesector houdt de vaart er in met de quotumhandel. In maart is er via 321 transacties een hoeveelheid van 17,3 miljoen kilo van eigenaar verwisseld, blijkt uit gegevens van het Productschap Zuivel.

De totale hoeveelheid die in het eerste kwartaal van dit jaar is verhandeld is daarmee ruim 60 procent groter dan een jaar geleden. Ook ten opzichte van het eerste kwartaal 2009 is meer quotum verhandeld, al blijft dit verschil beperkt tot een kleine 4 procent.

Vergeleken met maart vorig jaar werd in de afgelopen maand bijna 70 procent meer verhandeld. In dezelfde maand van 2010 werden 206 transacties uitgevoerd met een totale hoeveelheid van 10,2 miljoen kilo. De gemiddelde omvang per transactie steeg van 50.000 kilo vorig jaar naar bijna 54.000 kilo dit jaar.

De gemiddelde transactiegrootte kwam daarmee 8 procent groter uit. De vergelijking geeft aan dat de trend naar schaalvergroting in de melkveehouderij doorzet. Ook de vergelijking met maart 2009 laat dat zien: 10 procent minder kilo’s verhandeld, 21 procent minder transacties, maar gemiddeld 13 procent meer volume per transactie.

Of registreer je om te kunnen reageren.