Rundveehouderij

Nieuws 201 x bekeken

’Stop met de Ierse melkprijzenslag’

Dublin – De sectie melkveehouderij binnen de Irish Farmers Association heeft zuivelbedrijven en supermarkten opgeroepen te stoppen met de voortdurende prijzenoorlog op de markt voor verse melk.

”Terwijl elders de melkprijzen omhoog gaan in reactie op de gestegen productiekosten, blijven de zuivelbedrijven vechten om elk stukje marktaandeel door supermarkten melk onder de kostprijs aan te bieden en zijn kleinere winkeliers gedwongen ingevoerde melk met verlies te verkopen om maar klanten binnen te halen,” aldus sectievoorzitter Padraig Mulligan. Hij vindt dat de zuivelbedrijven en supermarkten zo snel mogelijk een eind moeten maken aan hun onverantwoorde prijsgedrag.

”Ze moeten de consument waar voor zijn geld geven zonder de veehouders die werken voor de verse melkmarkt en die een prijs op jaarbasis van 38 cent nodig hebben om hun kosten te dekken en nog een bescheiden inkomen te verdienen in gevaar te brengen.”

Ierse winkels verkopen verse melk onder eigen merk momenteel voor rond de 75 cent per liter. ”Dat is dan wel het absolute minimum om alle schakels in de ketting, inclusief de melkproducenten, te belonen. Een veel groter deel van die prijs zou naar de producent moeten gaan maar wat vooral duidelijk is is dat elke prijs die onder dit niveau komt per definitie onhoudbaar zou zijn,” benadrukt Mulligan.

Of registreer je om te kunnen reageren.