Rundveehouderij

Nieuws

Schotland wil meer zuivelbedrijven

Edinburgh – De National Farmers Union of Scotland (NFUS) heeft zuivelbedrijven een ‘open uitnodiging’ gestuurd om te kijken naar investeringsmogelijkheden. De NFUS richt zich daarbij nadrukkelijk op fabrikanten uit eigen land en uit het buitenland.

Schotland heeft volgens de NFUS één van de meest efficiënte en geconcentreerde melkproducties in de wereld. “Met de voorspelling dat de internationale zuivelmarkten één van de snelst groeiende agrarische sectoren zal blijven, willen Schotse producenten graag nieuwe investeringen aanmoedigen zodat producenten en verwerkers beide kunnen profiteren van de krachtige zuivelhandel,” zegt vice-voorzitter Allan Bowie.

Bowie wijst onder meer op de recente strategische alliantie tussen First Milk, de grootste melkcoöperatie in Schotland, en kaas- en zuivelhandelaar Eilers and Wheeler. “Maar dat is meer de uitzondering dan de regel. De verwerkingssector in Groot-Brittannië heeft over het algemeen nog niet gereageerd op de wereldwijde mogelijkheden. Onze verwerkers richten zich in tegendeel op het bevoorraden van de door de supermarkten gedomineerde markt met verse melk en kaas. Onze Europese buren profiteren wel van de toegenomen waarde voor zuivelproducten.”

Volgens Bowie zou vooral meer geïnvesteerd moeten worden in de productie van melkpoeder, bulkkaas en boter, de belangrijkste agrarische grondstoffen in de wereldhandel. ‘’Investeringen op dit gebied bieden niet alleen de potentie om naar dergelijke exportmarkten te kijken maar bieden ook de mogelijkheid om door productontwikkeling en innovatie in de Britse vraag naar zuivelproducten te voorzien. Dat kan wat weg eten uit het toenemende tekort op de handelsbalans voor zuivel.’’ Dat tekort staat volgens recente cijfers momenteel op 1,5 miljard euro, een cijfer dat Bowie ‘verbijsterend’ noemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.