Rundveehouderij

Nieuws

Rechtbank trekt drie dagen uit voor omvangrijke zuivelfraudezaak

Roermond - De rechtbank in Roermond heeft drie dagen uitgetrokken voor een omvangrijke zuivelfraude-zaak. Twee hoofdverdachten uit het Overijsselse Hellendoorn en het Friese Garyp moeten volgende week samen met tien melkveehouders uit het gehele land voorkomen.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat ervan uit dat zeker enkele honderdduizenden liters aan de superheffing zijn onttrokken. Een berekening van het OM ministerie komt uit op een hoeveelheid van ruim een half miljoen kilo zwarte melk.

De fraude heeft plaats gehad rond 2005. De hoofdverdachte uit Hellendoorn zocht het contact met de boeren en bemiddelde om de melk te leveren aan de niet door het productschap erkende melkkoper Iso-Tank.

De man uit Garyp was de contactpersoon bij het melkverwerkende bedrijf.
De man uit Hellendoorn belde met de melkveehouder en vroeg of hij melk over had. Als dat het geval was regelde hij dat de melk zou worden opgehaald door een transporteur voor Iso-Tank.

Bovendien werd een prijs overeengekomen en werden afspraken gemaakt over de hoeveelheid af te nemen melk. Per melkveehouder varieerden de afgenomen hoeveelheden melk van enkele tienduizenden liters tot meer dan 100.000 liter.

Een aantal melkveehouders heeft al een door het OM aangeboden schikking betaald. De boeren die moeten voorkomen, zijn niet akkoord gegaan met voorstellen van het OM om boetes van 2.200 tot 10.000 euro te betalen.

Het ziet ernaar uit dat de betrokken veehouders ook nog superheffing moeten betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.