Rundveehouderij

Nieuws 195 x bekeken

Noren willen EU-tolmuren overeind houden

Oslo – De tolmuren rond de eigen landbouwmarkt blijven voor Noorwegen een dragende pijler onder het beleid. Dat heeft landbouwminister Lars Peder Brekk het parlement verzekerd bij de stemming over een nieuw, en overigens in meerderheid aanvaard, landbouwhandelsakkoord met de EU.

De importtarieven voor een aantal producten worden als uitvloeisel daarvan verlaagd, hoofdzakelijk voor kaas en vlees. Voor kaas wordt het tolvrije importquotum opgekrikt naar 7.200 ton. Momenteel exporteert de EU jaarlijks rond de 8.000 ton naar Noorwegen.

Voor vlees wordt het vrije quotum 3.100 ton, waarvan echter 2.300 ton varkens-, pluimvee-, en rundvlees in principe tijdelijk. Dit deel zal later worden opgenomen in toekomstige WTO-quota, als daarover in de wereldhandelsverdragsorganisatie een akkoord wordt bereikt.

"Uitgangspunt voor Noorwegen in de onderhandelingen is geweest dat we een sterke importbescherming houden. We hebben daarom vooral in tolverlaging toegestemd voor producten die al op de Noorse markt komen onder het huidige heffingenregime,” aldus Brekk.

Of registreer je om te kunnen reageren.