Rundveehouderij

Nieuws 219 x bekeken

Noorse regering wil eigenaar Yara blijven

Oslo – De Noorse regering wil een belang van 36 procent in kunstmestgigant Yara International vasthouden. Als het bedrijf meer kapitaal wil ophalen, is de regering bereid zo’n 385 miljoen euro te investeren. Dat heeft de regering bekendgemaakt.

De kunstmestsector en de chemie in het algemeen worden, net als de olie-industrie, door de regering gekwalificeerd als van strategisch belang. Yara International kan het geld gebruiken voor overnames. Concurrenten van Yara International, zoals PotashCorp en het Russische Silvinit, deden de laatste twee jaar grote overnames. Yara International faalde toen het Terra Industries wilde overnemen. Concurrent CF Industries ging er met de buit vandoor, en Yara-topman Jorgen Ole Haslestad verklaarde toen dat het met een overheid als aandeelhouder lastig kan zijn besluiten over overnames snel te nemen.

Het Scandinavische land overweegt wel een belang van 14 procent in de luchtvaartmaatschappij SAS te verkopen. Yara International produceert vooral kunstmest op basis van ureum en stikstof en is eigenaar van een kunstmestfabriek in het Zeeuws-Vlaamse Sluiskil. Yara International realiseerde in 2010 een omzet van 65 miljard Noorse kronen (8,5 miljoen euro). Het bedrijf werkt nog aan het veiligstellen van een Libische fabriek. Op ongeveer 20 kilometer van de fabriek wordt volgens internationale persbureaus gevochten en de expats die in Libië werkten zijn gerepatrieerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.