Rundveehouderij

Nieuws

Nieuwkomer Danillo gooit hoge ogen op stierenindex

Arnhem – Stier Danillo is de hoogste nieuwe binnenkomer op de nationale stierenindex.

De Goldwynzoon komt met 237 NVI op de vijfde plek de index binnen. Opvallend is zijn totaal exterieurscore van 115 punten met 113 voor uier. De stier wordt vermarkt door Genes Diffusion en werd getest door KI De Toekomst.

O Man staat nog steeds aan kop van de index maar de concurrentie neemt duidelijk toe. De stier daalde 18 punten terwijl de nummer twee, Woudhoeve 1042 Impuls met 30 punten steeg naar 259 NVI. Woudhoeve 1042 Impuls (O Man x Jesther) is volgens CRV in de eerste drie maanden van 2011 veruit de meest verkochte stier in Nederland en Vlaanderen. Ook de nummer drie op de stierenindexlijst, Flevo Genetics Snowman steeg 42 punten naar 252 NVI.

Dome’s Navarro en Delta Opus brengen ’nieuw’ bloed. Zij hebben beide de in Nederland beperkt gebruikte Mascol als vader. De eerste Mascolzoon is Delta Opus. Hij valt onder meer op vanwege 111 voor celgetal en 106 klauwgezondheid. De tweede fokstier van Mascol is Dome’s Navarro. Hij heeft een hoog eiwitgehalte (plus 0,12) en een prima exterieur (110).

De top-3 bij roodbont is ongewijzigd. Heihoeve Spencer, Fidelity en Heihoeve Fidelity maken hier nog steeds de dienst uit. Bij roodbont is een aantal extreme eiwitstieren te vinden. Nieuw doorgekomen is Lowlands Norton (Classic x Spirando). Zijn fokwaarde voor percentage eiwit is plus 0,29 procent.

De stierenindexen zijn te vinden op www.gesfokwaarden.nl. Vanwege een fout in de publicatie zijn de cijfers pas sinds gisterenavond beschikbaar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.