Rundveehouderij

Nieuws 386 x bekeken

Nederlandse kaasmaker in China gedwongen tot stop

Sjanghai - Kaasmaker Marc de Ruiter ziet zich gedwongen te stoppen met de productie van Gouda kaas in China. Dat meldt het Financieele Dagblad.

De Ruiter is eigenaar van kaasproducent Yellow Valley in de Chinese provincie Shanxi. Zijn onderneming loopt goed maar nieuwe regels brengen zijn kaasmakerij in het nauw. De Chinese overheid verplicht hem een testlaboratorium aan te schaffen. Kosten: 250 duizend euro. Yellow Valley draaide vorig jaar 150.000 euro omzet. De Ruiter heeft in totaal 250 duizend euro in het bedrijf geïnvesteerd. Hij geeft aan niet nog eens zo’n bedrag te kunnen investeren. Per 1 april heeft hij de kaasproductie daarom stil moeten leggen. Hij mag alleen nog kazen verkopen die op voorraad liggen.

De overheid hoopt volgens De Ruiter met de nieuwe regels het imago van de sector op te krikken. Met melamine vergiftigd melkpoeder leidde in 2009 tot de dood van zes kinderen en maakte bijna 300.000 andere kinderen ziek. Het wantrouwen van de eigen bevolking tegen in China geproduceerde zuivel is sindsdien groot. Daarom is de Chinese overheid bezig de zuivelsector te reorganiseren. Naast zijn bedrijf moeten honderden andere zuivelbedrijven in China de deuren sluiten.

Volgens De Ruiter zijn er betere manieren om de problemen aan te pakken dan de nu genomen maatregelen. Hij ziet meer heil in de opzet van een aantal grote testlaboratoria, in plaats van dat iedere zuivelonderneming de eigen productie moet controleren. Grote bedrijven worden op deze manier volgens De Ruiter geholpen, terwijl zij de problemen juist hebben veroorzaakt. De Ruiter vreest dat vooral kleine gezonde bedrijven slachtoffer worden van de nieuwe maatregelen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.