Rundveehouderij

Nieuws 234 x bekeken

NMV sympathiseert met stakende garnalenvissers

Ingen – De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) heeft alle begrip voor de stakingsactie van garnalenvissers en spreekt hiermee haar morele steun aan hen uit.

Net als de melkveehouders zijn ook de garnalenvissers de dupe van tekort schietende mededingingswetgeving, constateert de melkveehoudersvakbond.

Overleg met de garnalenvissers is er nog niet geweest. Wel is er in de agrarische sector regelmatig ’vakbondenoverleg’, met de varkenshouders-, pluimveehouders-, en akkerbouwersvakbonden (NVV/NVP/NAV), vertelt NMV-voorzitter Hans Geurts. In dat overleg worden allerlei gezamenlijke aandachtspunten aangekaart. Van een bredere lobbybeweging vóór productiebeheersing is het echter nog niet gekomen.

Door het verbod van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) voor de vissers om prijsafspraken te maken, is de prijs voor garnalen op dramatische wijze gezakt tot ver beneden de kostprijs. De Producentenorganisatie Wieringen pleit voor de mogelijkheid tot afspraken tussen de vissers onderling en met de handel over prijs en hoeveelheden.

De Tweede Kamer heeft eerder deze week tijdens een debat hierover met staatssecretaris Bleker aangegeven grote moeite te hebben met het optreden van de NMa in de voedselketen, zo stelt de NMV. Bleker benadrukte dat bij het opstellen van de Mededingingswet de huidige problematiek van prijsvorming in de voedselketen nog niet speelde. Uit deze opmerking kan geconcludeerd worden dat het hoog tijd is om de Mededingingswet aan te passen aan de veranderde verhoudingen in de voedselketen, oordeelt de melkveehoudersvakbond. Ze wil de primaire voedselproducent een betere positie in de keten geven.

De NMV vindt dat de vissers, net als andere primaire voedselproducenten, onderling afspraken moeten mogen maken over de te produceren hoeveelheden, om zo tot kostendekkende productprijzen te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.