Rundveehouderij

Nieuws 379 x bekeken 2 reacties

NMV stuurt leden anti-hondbordjes

Ingen – Melkveehoudersvakbond NMV heeft alle leden een bordje gestuurd dat honden uit de wei moet weren. De leden kunnen de bordjes ophangen bij weilanden waar wandelaars met honden langskomen. De wandelaars wordt verzocht hun hond niet in de wei te laten.

De actie is bedoeld om de verspreiding van de neospora tegen te gaan. Deze parasiet zit in uitwerpselen van honden.

Neospora veroorzaakt abortus bij koeien en is een belangrijke schadepost op melkveebedrijven. Een rund dat eenmaal is besmet kan niet worden genezen.
Een hond raakt besmet wanneer hij in contact is geweest met een verworpen vrucht of nageboorte. De hond scheidt de parasiet uit met de ontlasting. Honden hebben zelf geen last van de parasiet, dus doorgaans is niet bekend of ze drager van de ziekte zijn.

Eerder dit voorjaar startte de GD een actie om de neospora-situatie op melkveebedrijven en te bepalen. 15.000 melkveehouders kregen een verzoek om een melkmonster te laten maken hiervoor.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    peter geerts

    Ook de vos verspreid neospora, het is dus niet alleen de honden die dat overbrengen, de vos is zeker zo erg

  • no-profile-image

    Dan moeten de boeren eerst eens zelf beginnen om hun honden op het erf te houden. Voorlopig zie ik meer boerenhonden in het veld lopen dan viervoeters van burgers. Want die houdt men doorgaans aan de lijn of ze komen niet van weg, pad, dijk of berm af.

Of registreer je om te kunnen reageren.