Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

NFU: Britse melksector staat op instorten

Londen – Volgens de Engelse National Farmers Union dreigt een massaal instorten van de Britse melksector als de melkprijzen niet snel verbeteren.

Voorzitter Mansel Raymond van de sectie melkveehouderij spreekt van ’een combinatie van schandalig lage prijzen, uit de hand lopende kosten en de komende nitraatregels’ waardoor veel boeren zich afvragen of ze voor komende winter opnieuw het binnenshuis voeren van het vee gaan regelen.

Opvallend genoeg ligt de Britse melkproductie momenteel op het hoogste niveau in jaren. Dat komt volgens de NFU vooral door de gunstige weersomstandigheden. ”De productie wordt nu echter bedreigd door de echte frustratie bij veel melkveehouders over de tekorten in de markt. ”We zullen de druk hoog moeten houden want als we geen prijsverhoging krijgen die gelijk op loopt met de hogere kosten dan denk ik niet graag aan wat er kan gebeuren. Het gevaar is dat veel boeren dan met melken stoppen. We kunnen deze herfst de sector al compleet zien instorten.”

De gemiddelde Britse melkprijs schommelt momenteel rond de 26 pence (29,3 eurocent) per liter. Dat is volgens de NFU zo’n drie pence onder het Europese gemiddelde en 6 pence onder de marktindicator AMPE waarin de ontwikkelingen op de wereldmarkt zijn verdisconteerd. De Britse melkprijs staat daarmee ook op de 23e plaats op de Europese ranglijst. Wel vertonen de melkprijzen voor Britse boeren de laatste weken een duidelijk opgaande trend. Raymond: ”Dat heeft de verwachting geschapen dat ook anderen hun prijzen snel gaan verhogen. De melkprijs is echter, ondanks die verhogingen, nog steeds verre van voldoende om de kosten op te kunnen vangen.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    ALs een Brit niet klaagt gaat hij dood of betaald zijn rekening niet. Het ia altijd het zelfde gejammer

Of registreer je om te kunnen reageren.