Rundveehouderij

Nieuws 273 x bekeken

Melkquotumprijzen Duitsland nog steeds op laag niveau

München - De melkquotumprijzen in Duitsland zijn op de vandaag afgewikkelde voorjaarssessie van de beurshandel op een recordlaag niveau gebleven.In het westelijke en veruit grootste handelsgebied handhaafde de prijs per kilo zich op 8 cent. In het oostelijk handelsgebied daalde de prijs nog een tandje verder naar 2 cent. Dat was 1 cent minder dan op de voorlaatste sessie begin november vorig jaar.

De vraag in het westen – ruim 428 miljoen kilo - was ondanks de stabilisering groter dan het aanbod, dat beperkt bleef tot ruim 358 miljoen kilo. Ook het aantal vragende ondernemers was groter dan het aantal aanbieders. In totaal ruim 4700 melkveehouders slaagden er in het westen uiteindelijk in om productierechten in de wacht te slepen. In het oosten was de vraag (krap 51 miljoen kilo) aanzienlijk kleiner dan het aanbod (krap 78 miljoen kilo).

Bijna alle 153 vragers konden daarom bijkopen. Bij elkaar werd in oost en west ruim 304 miljoen kilo omgezet, waarvan krap 274 miljoen kilo in het westen. In november werd in totaal ruim 245 miljoen kilo omgezet. De kopers zitten los daarvan voor een groot deel in de noordelijke regio’s Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein en Meckelenburg-Voorpommeren.. Hier vloeide 68 miljoen kilo naartoe. De zuidelijke regio’s (Beieren, Baden-Württemberg) leverden nogmaals relatief fors in, namelijk krap 49 miljoen kilo. De gestage verschuiving van de melkveehouderij naar het noorden hield daarmee net zo goed stand als het lage prijsniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.