Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

'Melkmarkt moet in evenwicht blijven'

Belfast - "De melkproductie in de wereld neemt sneller toe dan de vraag en het is van vitaal belang dat de markt in evenwicht blijft. Op dit moment vertonen de wereldmarkten tekenen van een stabilisering."

Dat stelt directeur David Dobben van de Noord-Ierse melkcoöperatie United Dairy Farmers naar aanleiding van de maandelijkse melkveiling waar eind vorige week opnieuw een prijsdaling werd genoteerd. Dobben vindt die daling logisch gezien het hoge aanbod. "Het aangeboden volume lag op het hoogste peil in vijf jaar en toch bleef de veilingprijs gelijke tred houden met de markt, met een daling met 3 procent vergeleken bij een 5 procent lagere prijs bij Fonterra."

Net als elders in Europa ligt ook de melkproductie in Noord-Ierland op een record niveau, legt Dobben uit. "In maart was de levering 13 procent hoger dan vorig jaar. Met buitengewoon goed weer in april en een vroege weidegang op veel bedrijven blijft de productie sterk toenemen. Het is waarschijnlijk dat mei een recordproductie zal laten zien. We zien ook een sterke groei in de internationale melkaanvoer, met groei in de EU en de VS en een goede productie voor het eind van het seizoen in Nieuw-Zeeland en Australië. Het is daarom bemoedigend dat de zuivelmarkten lijken te stabiliseren na de scherpe daling in maart en april. Hopelijk is er voldoende vraag om al de beschikbare extra melk op te nemen."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Het is steeds het zelfde verhaal in ierland en engeland ze hebben altijd al veruit de laagste melkprijs in europa,en nog steeds probeert de melkindustrie de melkprijs zo laag mogelijk te krijgen .En daardoor de boeren net levend te houden.

  • no-profile-image

    van vitaal belang dat de markt in evenwicht blijft.Het zal toch niet zo zijn dat eindelijk door begint te dringen dat de superheffing zo gek nog niet is. Eens weggegooi voor altijd verloren!

Of registreer je om te kunnen reageren.