Rundveehouderij

Nieuws 682 x bekeken 2 reacties

'Lobby extra quotum loont de moeite niet'

Brussel – Premier Mark Rutte en staatssecretaris Henk Bleker kunnen beter stoppen met lobbyen voor extra melkquotum voor Nederland. Dat is de boodschap van Europees landbouw-topambtenaar Herman Versteijlen.

Hij ontzegt de bewindslieden niet het recht om door te blijven lobbyen, maar analyseert dat hun inspanningen feitelijk de moeite niet meer lonen.

Versteijlen geeft in een gesprek met een redacteur van Zuivelzicht aan dat het een tijdrovende klus zal zijn om extra quotum voor Nederland los te krijgen. Dat komt omdat Europese leiders een verruiming niet meer, zoals vroeger, in een onderonsje kunnen regelen. Sinds het Europees Parlement recht van medebeslissing heeft over landbouwzaken, moet dit orgaan ook meepraten.

Alleen al de besluitvormingsprocedure over een eventuele quotumverruiming kost daardoor één tot twee jaar. Daarna blijft er maar weinig tijd meer over om, vóór 2015, nog te kunnen profiteren van de zo gewenste verruiming.

Daarbij brengt het openen van de politieke discussie over quotumverruiming ook het gevaar met zich mee dat alles weer open komt te liggen rondom de quotering, inclusief het nu vastgelegde einde van de quotering in 2015, meent Versteijlen.

Volgens hem wordt het tijd dat de Nederlandse zuivel gaat inzien hoe de zaken er voor staan. Melkveehouders die nog een quotumprijs van 75 tot 85 cent per kilo melk betalen, hebben kennelijk nog niet begrepen waar het om gaat. Ze zouden een voorbeeld moeten nemen aan hun Duitse, Oostenrijkse of Poolse collega’s meent de Europese topambtenaar. Die zijn fors minder gaan betalen voor productierechten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans bos cothen

  volledig oneens, de melkprijs moet niet boven de 40 eurocent stijgen dan prijs je jezelf uit de markt. de supperheffings boete moet naar beneden naar 15 of 20 cent per litier dan gaan de lease kosten en koopmelk ook naar beneden, en dan kunnen wij ook iets verdienen aan de exstra liters en krijgen we een zachte landing.zeker nu in china de helft van de fabrieken moet sluiten liggen er voor europa mogelijkheden ook voor in de toekomst anders neemt amerika en nieuw zeeland deze markt in. dit zijn ook mogelijkheden voor landen die het quotum niet volmelken. groeten hans bos veehouder 06-20666345

 • no-profile-image

  Hans zullen de lease en qoutumkosten werkelijk naar beneden gaan , de meeste melkveehouders hebben alleen maar veel veel liters melk voor ogen en melken als een blinde door tot het einde qoutumjaar en dan moet er kosten wat het kost lease of koopmelk aan geschaft worden ,diegene die netjes de productie
  hebben afgestemd op hun qoutum zijn eigenlijk de ondernemers en kunnen zo nog een flinke duit van hun" volgas" collega's ontvangen als ze nog wat kunnen verleasen!
  Qotum prijs = wat de gek er voor geeft

Of registreer je om te kunnen reageren.