Rundveehouderij

Nieuws

Le Maire waarschuwt boeren tegen melkcontracten

Fleury - Franse melkveehouders moeten nog geen langjarige leveringscontracten met de zuivelindustrie tekenen. De nu voorgestelde contracten zijn onevenwichtig en dreigen melkveehouders te benadelen.

Dit heeft de Franse minister van landbouw Bruno Le Maire gezegd op een aantal bijeenkomsten met melkveehouders in het noordwesten van Frankrijk.

Le Maire heeft inmiddels een hoge ambtenaar aangesteld om er in overleg met de zuivelindustrie en de melkveehoudersorganisaties voor te zorgen dat de contracten evenwichtiger worden.
De Franse boerenorganisaties Confederation Paysanne en Confederation Rurale hebben vorige week vrijdag, toen de eerste contractvoorstellen openbaar werden, direct al gewaarschuwd dat boeren ze niet moeten tekenen. Ze signalen op minstens zes punten onevenwichtigheden en risico’s in de contracten die aan boeren worden voorgelegd.

Frankrijk was begin dit jaar het eerste EU-land dat boeren en zuivelindustrie wilde verplichten om langjarige leveringscontracten met elkaar aan te gaan, met daarin afspraken over zowel te leveren volumes als over prijs. De nu voorgestelde contracten zijn volgens boerenorganisaties onevenwichtig en vaak zelfs oneerlijk vanwege de hoge boetebepalingen als ook maar een geringe afwijking van de geleverde hoeveelheden wordt vastgesteld. Ook lopen sommige contracten door tot na 2015, als de zuivelmarkt ingrijpend zal veranderen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.