Rundveehouderij

Nieuws 236 x bekeken

Lactalis wil Parmalat helemaal inlijven

Parma - Het Franse zuivelconcern Lactalis heeft een overnamebod op de Italiaanse collega Parmalat uitgebracht.

Lactalis heeft de afgelopen tijd al een belang van bijna 30 procent in Parmalat opgebouwd maar wil nu het hele bedrijf inlijven. Mocht de overname lukken, dan ontstaat een zuivelreus met een omzet van 14 miljard euro, anderhalf keer zo veel als die van FrieslandCampina. De eventuele overname van deze 'sleutelonderneming' stuit echter in Italië op grote weerstand.

Lactalis, het familiebedrijf achter onder meer Président boter en kaas, is bereid 3,4 miljard euro neer te tellen voor de 61 procent van de Parmalat-aandelen die het nog niet in bezit heeft. Dat betekent volgens Lactalis dat het aandeelhouders een premie van ruim 21 procent biedt op de koers van de afgelopen twaalf maanden. Lactalis was oorspronkelijk niet van plan verder te gaan dan haar belang van 29 procent maar stelt nu 'dat het reglementaire kader is veranderd.' Het bedrijf doelt daarmee op pogingen van de Italiaanse overheid om een groep banken een groot belang in Parmalat op te laten bouwen om zo verdere toenaderingen van Franse kant af te weren.

Het Franse bedrijf staat bekend om zijn eigenzinnige acties en tegelijkertijd geheimzinnigheid. Dat blijkt ook nu weer uit het feit dat het bod bekend wordt gemaakt op de dag dat president Sarkozy en premier Berlusconi in Rome een topoverleg houden om een aantal problemen tussen beide landen op te lossen. Daarbij draait het vooral om de toegang tot Frankrijk van in Italië aangekomen vluchtelingen uit Tunesië maar aangenomen wordt dat ook de recente overnames van enkele Italiaanse bedrijven door Franse collega’s aan de orde komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.