Rundveehouderij

Nieuws 843 x bekeken

Kleinschalige biogasinstallatie operationeel

Op melkveebedrijf van Mathieu Hendrickx en Inge Lapage in het Oost-Vlaamse Steenhuize-Wijnhuize is een kleinschalige biogasinstallatie in gebruik genomen. In deze biogasinstallatie wordt enkel mest van de 65 koeien van het bedrijf gebruikt en het voorziet het hele bedrijf van warmte en elektriciteit. “Moest mijn tractor nu ook nog op elektriciteit rijden, dan zou mijn volledige bedrijf klimaatneutraal zijn”, aldus Hendrickx.

Grootschalige biogasinstallaties zijn al langer operationeel in Vlaanderen, maar vaak stuiten zij op verzet van omwonenden omwille van geur- en lawaaihinder. “Voor de rest zijn er niets dan voordelen verbonden aan biogasinstallaties, toch als zij afval verwerken en geen voedingsgewassen. Om het probleem van buurtprotesten en vergunningen aan te pakken, hebben we twee jaar lang gewerkt aan de ontwikkeling van kleinschalige biogasinstallaties”, zegt Philippe Jans van Biolectric, het Vlaamse bedrijf dat het concept bedacht.

De biogasinstallatie van Mathieu en Inge Hendrickx gebruikt enkel de mest van de 65 eigen melkkoeien. Jaarlijks verzet de installatie zo’n 2.000 ton mest om er 64.000 kWh groene stroom van te maken. “Deze opbrengst komt overeen met het jaarverbruik van een gemiddeld landbouwbedrijf. Het is ook een autonome installatie: zolang de koeien mest blijven produceren, zorgt de biogasinstallatie ervoor dat deze maximaal wordt benut om elektriciteit en warmte op te wekken”, aldus Jans.

Net als bij zonnepanelen werkt de biogasinstallatie volgens het gekende systeem van de terugdraaiende teller. Naast de productie van elektriciteit komt er ook warmte vrij. “Die gebruiken we voor het sanitair en de verwarming van de bed & breakfeast die we op ons bedrijf De Bronne uitbaten. Op die manier laat de biogasinstallatie ons toe om volledig te voorzien in de eigen energiebehoefte”, aldus Mathieu Hendrickx.

Een ander positief punt aan de kleinschalige biogasinstallatie is het prijskaartje. Voor 95.000 euro is het ganse systeem geïnstalleerd en operationeel. “De terugverdientijd bedraagt voor een gemiddeld landbouwbedrijf vijf jaar”, aldus Jans. Zijn bedrijf Biolectric biedt ook een co-investeringsformule aan. “Hierbij betaalt de landbouwer niets voor zijn installatie en koopt hij zijn elektriciteit aan de helft van de prijs.”

Volgens Jans werkt het systeem zowel op runder- als varkensmest, maar voorlopig nog niet op kippenmest omdat die te weinig vloeibaar is. Het gaat hier niet om mestverwerking, want de mest wordt tijdens het proces enkel wat meer vloeibaar, maar blijft zijn nutriënten behouden. “Nadien kan die gewoon op het veld gevoerd worden, zoals dat in het verleden gebeurde”, vult Hendrickx aan.

Biolectric benadrukt dat deze kleinschalige biogasinstallatie groene energie produceert die echt groen is. “Uit onze berekeningen blijkt dat ongeveer 11.000 landbouwbedrijven voldoende mest hebben om de installatie 24 uur per dag te laten draaien. Alles samen zouden zij de groene elektriciteit die niet uit het verbranden van hout komt, met de helft kunnen doen stijgen van drie naar 4,5 procent. En dit zonder dat de belastingbetaler de rekening gepresenteerd krijgt”, besluit Philippe Jans.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.