Rundveehouderij

Nieuws 284 x bekeken

Italiaanse krant: zwendel met ’spookkoeien’

Hamburg – In Italië is een omvangrijke zwendel met melk aan het licht gebracht door een rechercheteam van de politie.

Dat meldt de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano.

Volgens de krant is 1,2 miljard liter melk in de handel gebracht waarvan niemand de herkomst weet. Die herkomst is verdoezeld omdat fraudeurs 20 procent meer koeien in de overheidsbestanden hebben aangemeld dan er werkelijk aanwezig zijn.

De zaak kwam aan het rollen omdat het de autoriteiten begon op te vallen dat Italië volgens de statistieken 300.000 melkkoeien telt, maar dat veel stallen in de praktijk leeg staan. Het sterke vermoeden bestaat dat computerbestanden zijn gemanipuleerd om de digitaal bereikbare leeftijd van koeien te wijzigen van 122 maanden (ruim 10 jaar) in 999 maanden (83 jaar). Daardoor bleven oeroude koeien nog vermeld in de statistieken, terwijl ze anders automatisch gewist worden. Om die bestanden zo aan te passen, moesten de bij de fraude betrokken personen wel een speciale positie hebben bij de overheid. Niet iedereen kom die aanpassing doen. Daar richt zich dus een deel van het onderzoek op.

Een ander deel van het onderzoek richt zich op de vraag waar de aangemelde melk dan wel vandaan komt. Dat is nu nog gissen voor de autoriteiten. Mogelijk gaat het om illegale importen.
Onderzocht wordt of er ook melkveehouders betrokken zijn bij de fraude. Ook overheidsinstanties en personen, waaronder de pas vertrokken kabinetschef van het ministerie van landbouw, worden in het onderzoek meegenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.