Rundveehouderij

Nieuws

Ieren waarschuwen nu al voor superheffing

Dublin – Ierse melkveehouders mogen dan afgelopen melkjaar net ontsnapt zijn aan een superheffing, maar voor het net ingezette nieuwe melkjaar waarschuwen diverse zuivelcoöperaties nu al dat een superheffing tot de reële mogelijkheden behoort.

De Ierse melkplas ligt in april weer veel hoger dan vorig jaar, niet alleen door de goede weersomstandigheden maar ook doordat het aantal melkkoeien 13 procent groter is dan een jaar geleden.

De Ierse melkproductie lag vorig jaar oorspronkelijk lager dan een jaar eerder maar is de afgelopen maanden fors omhoog gegaan, een trend die tot nu toe onverminderd doorgaat.

Uiteindelijk bleef Ierland als geheel in het melkjaar tot 1 april toch 0,43 procent onder het nationale qutoum. Cooperatie Dairygold heeft haar leveranciers nu echter gewaarschuwd dat het de betalingen zal inhouden zodra iemand zijn individuele quotum heeft volgemolken. In sommige gevallen kan dat zelfs al in juli het geval zijn. Meer dan de helft van de leden van Dairygold gingen afgelopen melkjaar al over hun individuele quotum heen.

Verder meldt zuivelfabrikant Wexford Dairies dat de melkleveranties meer dan een kwart hoger liggen dan vorig jaar rond deze tijd. Ook Lakeland Dairies heeft haar leden gewaarschuwd voor een heffing ’als de huidige trend doorgaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.