Rundveehouderij

Nieuws

Ieren vermijden superheffing

Dublin – Ierland lijkt volgens voorlopige schattingen van het Ierse ministerie van landbouw in het afgelopen melkjaar net aan een superheffing ontsnapt te zijn.

Volgens minister Simon Coveney is de totale melkproductie, gecorrigeerd voor botervetgehalte, 0,43 procent onder het nationale quotum gebleven.

Ierland leek de laatste maanden op een superheffing af te stevenen omdat de melkproductie maand na maand toenam en ook fors hoger uitkwam dan een jaar geleden. Conveney noemt die ontwikkeling verrassend, omdat Ierland in het melkjaar tot april 2010 nog 10 procent onder het quotum was gebleven.

Het ministerie denkt echter dat de Ierse veehouders uiteindelijk net binnen het quotum zijn gebleven. “Hoewel deze cijfers nog bevestigd moeten worden en het nog wel even zal duren voordat we definitieve cijfers hebben, lijkt het er op dit moment toch op dat ons land gelukkig een superheffing heeft voorkomen. Gezien de gunstige marktvoorspellingen en het feit dat veel boeren vaarzen op het bedrijf hebben gehouden ben ik wel bezorgd over het daadwerkelijke gevaar dat we in het 2011/12 melkjaar en in volgende jaren wel over het quotum gaan”, aldus de bewindsman.

Of registreer je om te kunnen reageren.