Rundveehouderij

Nieuws 444 x bekeken 1 reactie

Hyproca Dairy Group neemt Lyempf over

Kampen – De failliete Kampense zuivelonderneming Lyempf wordt overgenomen door de Hyproca Dairy Group. Het gaat nauw samenwerken met Hyproca-dochter Lypack, dat al lang een grote klant was van Lyempf.

Dat hebben curator Dignus Meulenberg en Hyproca-directeur Ids Jorna bekendgemaakt. Hiermee komt Lyempf voor een deel in Chinese handen. De Chinese onderneming Ausnutria Dairy Corporation heeft onlangs een belang van 51 procent genomen in de Nederlandse Hyproca Dairy Group. Lyempf gaat verder onder de naam Hyproca-Lyempf.

Hyproca wil zo snel mogelijk weer met de productie beginnen in Kampen. Komende week neemt het bedrijf daartoe minimaal 55 oud-medewerkers van Lyempf in dienst. De start van de productie is gepland op 2 mei. Hyproca-Lyempf zal dan zowel de fabricage van gistconcentraten voor DSM als de productie van gespraydroogde melkpoeder voortzetten. Een groot deel van het laatste product gaat naar Lypack in Leeuwarden, waar het een halffabrikaat is voor de bereiding van babyvoeding.

De door Lypack gemaakte babyvoeding gaat voor het grootste deel naar China, waar een grote behoefte bestaat aan babyvoeding en waar de prijzen voor dit product hoog zijn. Hyproca-Lyempf wil daarnaast de samenwerking met andere voormalige leveranciers en contractpartners van de Kamper fabriek weer oppakken. Mogelijk gaat het ook weer zelf melk inkopen.

Hoeveel Hyproca betaalt voor Lyempf is niet bekendgemaakt. Duidelijk is echter dat het gaat om een miljoenenbedrag. Daarvoor worden de installaties, de voorraden, de vorderingen en de merknaam overgenomen. De grond en de gebouwen worden gehuurd van Romeva vastgoed, een beheersmaatschappij van voormalig eigenaar Van der Valk. Hyproca betaalt ook de directe bankschuld, maar niet de vele vorderingen op het failiette Lyempf bv.

Eén reactie

  • melkboertje

    en toen waren v/d valk en jorna ook weer vrienden

Of registreer je om te kunnen reageren.