Rundveehouderij

Nieuws 222 x bekeken

Griekse eigenaar zoog Lyempf leeg voor olijfolieproject

Amsterdam - De Griekse reder John Karageorgis heeft de inkomsten van zuivelverwerker Lyempf gebruikt om een Grieks olijfeiwitproject mee te financieren.

Daardoor is een bedrag van 25 miljoen euro uit de kas van Lyempf verdwenen, als betaling voor licenties in verband met dit project. Dat blijkt uit een uitspraak in kort geding van de Amsterdamse rechtbank.

Karageorgis, die via Gramen Shipping en daarna via Carnell Investments het meerderheidsbelang had in Lyempf, heeft voor het overige niet geïnvesteerd in de fabriek in Kampen, zoals beloofd, maar dus juist het omgekeerde gedaan.

Toen minderheidseigenaar Alsi Beheer lucht kreeg van het handelen van Karageorgis, heeft die pogingen gedaan om het onroerend goed van Lyempf uit handen van Gramen/Carnell te houden. Dat is gelukt bij uitspraak in kort geding op 28 maart.

De rechter in Amsterdam oordeelde dat Romeva beheer, eigendom van Van der Valk, gerechtigd was om het onroerend goed uit handen van Lyempf te houden, omdat Gramen/Carnell zich totaal niet aan de eerder gemaakte overname-afspraken had gehouden.

Inmiddels is een curator aangesteld om het faillissement van Lyempf af te handelen. Deze heeft vrijdagmiddag het personeel ingelicht over de stand van zaken. Een van zijn eerste taken is om te zorgen dat er nog een salaris komt voor de werknemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.