Rundveehouderij

Nieuws 164 x bekeken 1 reactie

Geldboetes geëist tegen melkveehouders in superheffingszaak

Roermond – Tegen tien melkveehouders uit verschillende delen van het land zijn donderdag en vrijdag geldstraffen geëist van 2.200, 5.000 of 10.000 euro wegens ontduiking van de superheffing.

De tien maakten gebruik van de diensten van een handelaar uit Overijssel, tegen wie eerder deze week een celstraf werd geëist van een jaar, waarvan vier maande voorwaardelijk. De zaak tegen een Friese handlanger is voor enige tijd aangehouden.

Tegen twee boeren werd de hoogste boete geëist van 10.000 euro, tegen twee 5000 euro en tegen zes 2.200 euro.

Officier van justitie Ingeborg Koopmans verwijt de melkveehouders dat ze via een niet erkende koper buiten de superheffing om melk hebben geleverd. In totaal is zeker een half miljoen kilo melk buiten de boeken gebleven, aldus het openbaar ministerie.

De boeren tegen wie de afgelopen dagen de boetes werden geëist, hebben eerder gelijke schikkingsbedragen aangeboden gekregen. Een aantal boeren is niet gedagvaard, omdat zij wel zijn ingegaan op de schikking.

Volgens de officier van justitie hebben de boeren het blazoen van de sector bezoedeld. ”Crimineel gedrag mag niet lonen”, vindt zij. Bij haar eis heeft ze meegewogen dat de boeren geen strafblad hadden en dat het bovendien enkele jaren heeft geduurd voordat de zaak uiteindelijk voor de rechter is gekomen.

Als het aan de officier van justitie ligt moeten de twee hoofdverdachten ook de illegaal verkregen winst terugbetalen. De betrokken melkveehouders zullen ook nog superheffing moeten betalen over de illegaal geleverde melk.

De rechtbank, die dinsdag tot en met vrijdag had uitgetrokken voor de omvangrijke superheffingszaak, doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Namen bekent maken!

Of registreer je om te kunnen reageren.