Rundveehouderij

Nieuws

Geen extra maatregelen voor Q-koortsbedrijf dat individueel testte

Den Haag – Melkgeitenbedrijven die vorig jaar door individueel testen en afvoeren van met Q-koorts besmette geiten ruimingen wisten te voorkomen, krijgen dit jaar geen extra maatregelen. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker aan de Tweede Kamer.

Dit jaar zijn drie geitenbedrijven op basis van tankmelkonderzoek besmet verklaard met Q-koorts. Eén daarvan had vorig jaar ook een verhoogde waarde van Coxiella burnetii in de tankmelk.

Het bedrijf heeft toen op eigen initiatief de dieren individueel laten testen in Frankrijk, waarna besmette dieren zijn afgevoerd. Hiermee kon een definitieve besmetverklaring en de ruiming van drachtige dieren voorkomen worden. Dit kan omdat een besmetverklaring pas gebeurt nadat er drie monsters positief zijn bevonden.

Het afvoeren van de dieren gebeurde tussen de eerste en de derde monstername. ”We hebben beoordeeld of deze omstandigheden reden zou moeten zijn voor extra maatregelen op het bedrijf. We zien echter niet dat het risico van dit bedrijf groter is dan van andere nieuwe besmette bedrijven”, aldus Bleker.

Voor het bedrijf gelden de gangbare maatregelen voor besmette bedrijven; bezoekersverbod, vervoersbeperking en strengere hygiënemaatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.