Rundveehouderij

Nieuws

Gebruik rBST-hormoon in VS loopt ten einde

Washington – Het gebruik van het kunstmatige melkstimulerende hormoon rBST in de Verenigde Staten loopt ten einde.

Dit blijkt uit berichten vanuit de Amerikaanse zuivelindustrie. Bij consumptiemelk komt melk die met rBST is geproduceerd, nauwelijks meer voor.

Een woordvoerder van de National Milk Producers Federation in de VS stelt dat supermarkten en andere voedingswinkels nu bijna alle afwijzend staan tegenover rBST-melk. Eerst was rBST-vrije melk nog een soort niche-segment in de zuivelmarkt, nu is het product de standaard en is het moeilijk nog andere melk te vinden in het schap.

De meeste zuivelproducenten in de VS hebben nu besloten om gebruik van rBST niet meer toe te staan. De noordoostelijke Upstate Niagara Cooperative (Buffalo) is een van de laatste die besloot het gebruik van het synthetische hormoon te verbieden, per 1 april 2011.

Melkveehouders die stoppen, kunnen nog gebruik maken van een overgangstermijn. Volgens sommige bronnen wordt nog 17 procent van de melk in de VS geproduceerd met behulp van rBST, maar daar is nauwelijks consumptiemelk meer bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.