Rundveehouderij

Nieuws 539 x bekeken

FrieslandCampina past spelregels merkmelk aan

Amersfoort – FrieslandCampina gaat de productievoorwaarden van Campina-merkmelk aanpassen. De vetzuursamenstelling vormt in de nieuwe plannen niet langer de basis van de merkmelk. Dat meldt een woordvoerder van de zuivelorganisatie.

”We willen de voedingswaarde van Campina-melk op een andere manier verbeteren”, aldus de woordvoerder. Hij geeft aan dat de onderneming liever niet meer over merkmelk spreekt, maar de naam Campina-melk prefereert. Dat zou makkelijker te communiceren zijn naar de consument.

Met de wijziging komt een einde aan het Campina-merkmelkproject zoals dat in 2007 door Campina is gestart. Een groep van ruim 300 leden-melkveehouders voert hun koeien een aangepast rantsoen om melk met een hoger aandeel onverzadigde en omega 3-vetzuren te produceren. Hiermee konden de veehouders hun melkstroom onderscheiden van collega’s. FrieslandCampina laat nu weten zich niet langer genoeg met de Campina-merkmelk te kunnen onderscheiden. ”We moeten mee met de markt.”

Simon de Ruiter, Commissaris FrieslandCampina gaf onlangs tijdens een bijeenkomst voor melkveehouders in Alkmaar al aan dat de consumentenaandacht voor vetzuren is afgenomen. ”Onverzadigde vetzuren zijn niet meer zo’n ding.” Daarbij wees onderzoek door de Consumentenbond eind vorig jaar uit dat het gezondheidsvoordeel van zuivel met gezonde vetzuren gering is vanwege de kleine hoeveelheid die gemiddeld wordt geconsumeerd. Zaak is het volgens De Ruiter om mee te evolueren met de maatschappelijke ontwikkelingen. Dat weidegang opnieuw een onderdeel gaat vormen in het nieuwe melkconcept moge duidelijk zijn.

De leveranciers van merkmelk zijn op de hoogte gebracht van de nieuwe plannen. ”Een aantal veehouders reageerde verrast”, aldus de woordvoerder. Wat er precies met de groep van 300 gaat gebeuren is nog niet duidelijk. ”Dat is afhankelijk van het nieuwe concept.” Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe Campina-melk wordt geintroduceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.