Rundveehouderij

Nieuws 226 x bekeken

Franse minister wil dialoog met boerenbonden

Saint Malo – De Franse minister van landbouw Bruno Le Maire wil niet alleen praten met de grote boerenkoepel FNSEA maar ook met de kleinere – en vaak militantere – boerenbonden.

Om de daad bij het woord te voegen, toog Le Maire eind vorige week persoonlijk naar het congres van de Confédération Paysanne, de grootste onder die kleinere organisaties, in Saint-Malo.

Het was daarmee voor het eerst in tien jaar dat de CP een minister van landbouw in haar midden kon verwelkomen. De bond vecht al tijden, onder meer met demonstraties en een heuse bezetting, om aan tafel te mogen zitten bij het vaste overleg over de melkprijzen en wil ook bij soortgelijke andere clubs een stem in het kapittel krijgen.

Nu Le Maire de Confédération min of meer openlijk heeft erkend, zou dat soort eisen wel eens een stuk makkelijker te realiseren kunnen zijn.

”Uw rechten verdienen het verdedigd te worden, op dat punt voeg ik me graag bij u. Ik begrijp volledig uw reacties en uw verwachtingen. Speel uw kaarten echter wel op een verantwoorde manier,” aldus de minister tijdens een uur durende vraag-en-antwoord sessie met de driehonderd aanwezigen op het congres.

Hij beloofde al vast al het mogelijke te zullen doen om zeggenschap voor de CP in het melkoverleg CNIEL voor elkaar te krijgen. Hij benadrukte verder echter wel dat hij niet naar Saint-Malo was getrokken om met de geldbuidel te zwaaien. ”Ik ben hier gekomen om met u te praten, om meningen uit te wisselen. Het doel van mijn bezoek is om uit te leggen dat ik de minister ben voor alle boeren in Frankrijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.