Rundveehouderij

Nieuws

Faillissement Lyempf strop voor boeren

Zwolle – Melkveehouders en leveranciersverenigingen die hebben geleverd aan Lyempf lijden waarschijnlijk een mijoenenstrop door het faillissement van Lyempf.

Het failliete bedrijf kampt met een enorme schuldenlast dankzij een investering van 25 miljoen euro in een mislukt Grieks olijfproject. Banken komen als schuldeisers op de eerste plaats.

Melkveehouders en leveranciersverenigingen hebben samen ook al snel enkele miljoenen tegoed als gevolg van betalingsachterstanden. Individuele boeren melden tonnen tegoed te hebben.
Voor hen is het des te wranger dat de fabriek in Kampen waarschijnlijk weer snel in bedrijf komt. Lyempf kan babyvoeding maken en dat is momenteel een zeer gewild product, vooral dankzij een sterke Chinese vraag.

Direct na het bekend worden van het faillissement meldden zich meerdere belangstellenden uit binnen- en buitenland aan bij Curator Dignus Meulenberg. Namen die circuleren zijn onder meer die van FrieslandCampina en Nutricia/Danone.

Bronnen rondom het bedrijf verwachten dat Meulenberg ook onderzoek zal (laten) doen naar de vraag of voormalig eigenaar John Karageorgis wanbeleid kan worden aangewreven en of hij misschien hoofdelijk aansprakelijk kan worden gesteld.

Al binnen enkele dagen na de overname van Lyempf in mei 2010 onttrok hij miljoenen euro’s aan Lyempf voor de aankoop van licenties in een olijfproject. Ook verpandde hij vaste inkomsten van Lyempf voor dit doel aan de bank. Geld terughalen via zijn in Liberia geregistreerde bedrijven Gramem Shipping & Trading en Carnell Investments lijkt bijna onmogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.