Rundveehouderij

Nieuws

Einde campagne: 1.354 prikken tegen Q-koorts

Bilthoven - In totaal 1.354 mensen zijn sinds eind januari ingeënt tegen Q-koorts. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat vrijdag bekendgemaakt nadat vorige week de laatste prikken werden uitgedeeld.

Patiënten zullen nog drie maanden worden gevolgd op mogelijke bijwerkingen. Ernstige bijwerkingen zijn tot nu toe niet gemeld, aldus het RIVM.

Het vaccin tegen Q-koorts is bestemd voor mensen met specifieke hart- en vaataandoeningen, omdat zij een groter risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte.

Via hun huisarts meldden zich bijna 2.700 mensen voor het vaccin. Een derde van de patiënten bleek niet te voldoen aan de selectiecriteria of zag zelf af van het aanbod. Bij 1.781 mensen werd een huid- en bloedtest afgenomen. Bij 396 personen leverde dat aanwijzingen op dat ze al met Q-koorts besmet waren (geweest). De prikken werden uitgedeeld bij de GGD Hart voor Brabant in Den Bosch.

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt in enorme hoeveelheden vrij bij abortussen van besmette geiten. Sinds 2007 werden meer dan vierduizend mensen ziek, vooral in Brabant. Na de ruiming van drachtige geiten op besmette bedrijven is het aantal ziektemeldingen sterk gedaald. Dit jaar hebben zich nog slechts 29 mensen met Q-koorts gemeld. Tot dusver overleden 19 mensen (mede) door de ziekte.

Of registreer je om te kunnen reageren.