Rundveehouderij

Nieuws

Chinezen investeren in Nederlandse zuivelproducent

Ommen – De Chinese zuivelonderneming Ausnutria Dairy Corporation heeft een meerderheidsbelang genomen in de Nederlandse zuivelonderneming Hyproca Dairy Group gevestigd in Ommen. Samen willen de ondernemingen de afzet van babyvoeding in China en Azië vergroten.

Algemeen directeur van Hyproca Holding Ids Jorna geeft aan liever niet te spreken over een overname. ”Het klopt dat Austnutria een belang van 51 procent in de Hyproca Dairy Group heeft genomen, maar wij hebben ook een belang in Ausnutria genomen. We willen door samen te werken onze positie in China versterken.”

Het is voor het eerst dat een Chinese onderneming investeert in Nederlandse zuivelproductiefaciliteiten. Ausnutria heeft volgens Agrimoney 10,4 miljoen euro voor het meerderheidsbelang op tafel gelegd. Tot nu toe waren de Chinezen buiten eigen land wat betreft de zuivelproductie vooral in Oceanië actief.

Hyproca Dairy Group heeft veel ervaring op het gebied van kindervoeding. Ausnutria heeft volgens Jorna een goede marktpositie in China. ”We zagen deze stap dan ook als een enorme kans. We waren al actief op de Chinese markt en zagen onze afzet toenemen. Maar we denken met deze stap de afzet sneller te kunnen laten groeien.”

Ausnutria is er alles aan gelegen premium voedingsproducten af te zetten in de Chinese markt. Sinds het melamineschandaal in 2008 is voedselveiligheid in China een hot issue. Hyproca is de grootste geitenmelkpoederproducent en enige biologische melkpoederproducent in Nederland.

Via de nieuwe dochteronderneming Hyproca Nutrition wordt binnenkort onder het merk Kabrita kindervoeding op basis van geitenmelk in China en Azië vermarkt. Ook babyvoeding op basis van koeienmelk behoort volgens Jorna tot de optie. ”Maar de belangrijkste reden voor deze samenwerking is de productie van babyvoeding op basis van geitenmelk.”

Hyproca Holding nam in het voorjaar van 2008 al een aandeel in de HB Food Group in Almelo, een onderneming die zich bezighoudt met het verwaarden van geitenmelk tot poeder, boter, kaas en andere consumptieproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.