Rundveehouderij

Nieuws

Ceja wil Europees orgaan voor inzicht zuivelmarkt na 2015

Brussel – Een Europese instelling die de zuivelmarkt objectief bekijkt en rapporteert en een Europese inter-professionele organisatie die extreme prijsschommelingen in samenwerking met de Europese Commissie beperkt. 

Die twee middelen wil de Europese jonge boeren-organisatie Ceja invoeren na de afschaffing van het melkquotum in 2015. Met deze maatregelen moet de zuivelmarkt inzichtelijk worden gemaakt, zodat de Europese Commissie indien nodig tijdig kan ingrijpen met de marktmiddelen die zij hebben, om te voorkomen dat de melkprijs te sterk gaat dalen. De informatie moet ook melkveehouders helpen bij het nemen van beslissingen in hun bedrijfsvoering.

Ceja pleit voor de periode tot 2015 voor een zachte landing voor de melkveehouders, door de superheffing af te schaffen. Door productie boven het quotum niet meer te beboeten, hoeven melkveehouders ook niet meer te investeren in melkquotum. Ceja wil dat deze regeling voor alle landen onder elke situatie gelijk is binnen de EU.

”Melkveehouderij is van groot belang in de ontwikkeling van het platteland in Europa, inclusief in de mindere gebieden waar andere vormen van landbouw niet mogelijk zijn”, zegt voorzitter Joris Baecke van Ceja, als onderbouwing voor de ondersteuning van de melkveehouderij in het proces rondom de afschaffing van het melkquotum.

Of registreer je om te kunnen reageren.