Rundveehouderij

Nieuws

Britten brengen leeftijd BSE-test naar zes jaar

Londen - Het Britse plattelandsministerie Defra wil de leeftijd voor het verplicht testen van runderen op BSE optrekken naar 72 maanden.

Momenteel moeten nog alle dieren die ouder zijn dan 48 maanden bij de slacht worden getest op de gekke koeienziekte. Groot-Brittannië maakt bij de maatregel gebruik van de eerder dit jaar door de EU toegestane versoepeling. In Groot-Brittannië zijn vorig jaar slechts elf gevallen van BSE geconstateerd. Op het hoogtepunt van de epidemie, zo’n vijftien jaar geleden, waren dat er nog 37.000 per jaar. Op grond daarvan kan de testleeftijd voor runderen nu omhoog van vier naar zes jaar, redeneert Defra. Dat betekent dat het aantal te controleren karkassen met ruim een kwart wordt teruggebracht.

Het ministerie schat dat dat de veehouderij jaarlijks ruim een miljard per jaar aan test- en onderzoekskosten kan schelen. Vanaf 1 januari 2013 zal het verplichte testen helemaal vervallen en vervangen worden door steekproeven. Dieren die om onverklaarbare reden zijn gestorven worden echter wel in alle gevallen op BSE-getest, schrijft Defra voor.

Het ministerie benadrukt bovendien dat ook de verplichting om risicovolle delen te verwijderen en het verbod op het voeren van beendermeel blijft bestaan. Het plan moet nog voor advies naar de voedselveiligheidsdienst FSA waarna de minister rond de zomer een definitief besluit neemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.