Rundveehouderij

Nieuws

Britse voedseldienst wijst op regels voor rauwe melk

Londen - De Britse voedselveiligheidsdienst Food Standards Agency heeft nadrukkelijk gewezen op de voorschriften voor de verkoop van rauwe melk en ongepasteuriseerde zuivelproducten.

De FSA doet dat omdat is ontdekt dat sommige veehouders frauderen met runderen die zijn besmet met runder-tbc en die, tegen de regels in, op hun bedrijf houden.

Melk van dieren die positief testen voor runder-tbc moet apart worden gehouden en mag niet worden gebruikt voor menselijke consumptie. Melk van andere dieren op hetzelfde bedrijf moet worden verhit, meestal door pasteurisatie, totdat de tbc uit de veestapel verdwenen is.

Ongepasteuriseerde melk mag alleen betrokken worden van tbc-vrije bedrijven en kan alleen rechtstreeks van de boer of bijvoorbeeld via boerenmarkten worden verkocht. Producten van dergelijke melk zijn meer algemeen verkrijgbaar maar de herkomst moet wel op het etiket worden vermeld.

Directeur Tim Smith van de FSA: "Het risico voor de gezondheid van deze fraudezaken is erg laag. We hebben echter wel onmiddelijk actie ondernemen om nog eens te herinneren aan de geldende regels en zullen praten met productenten, verwerkers en winkeliers om te zorgen dat de nodige stappen worden ondernomen om de voedselveiligheid te verzekeren."

Of registreer je om te kunnen reageren.