Rundveehouderij

Nieuws

Zuivelprijzen op Fonterra-veiling hard onderuit

Auckland – Melkpoeder bracht op de jongste internetveiling van Fonterra fors minder op dan twee weken geleden. Vooral volle melkpoeder daalde sterk in prijs. Fonterra noteert een gemiddelde daling van 11,4 procent. De lagere prijzen weerspiegelen het gekeerde sentiment

In geld uitgedrukt daalde de gemiddelde prijs van volle melkpoeder van 4.619 naar 4.105 US dollar per ton ofwel 2.943 euro. Dit gemiddelde werd vooral gedrukt door de opbrengst van de contracten voor levering in mei (-12,9 procent) en in juni-augustus (-13 procent).

Contracten voor levering later in het jaar waren meer prijshoudend. Volle melkpoeder is qua volume het belangrijkste product op de tweewekelijkse veiling. Net als veertien dagen eerder werd 7.000 ton verkocht, op een totaal van bijna 12.400 ton.

De gemiddelde opbrengst van de contracten boterolie zakte 4,5 procent naar $ 6.111 per ton ofwel 4.381 euro. Hier was de laagste score die voor levering in september-november (-5,8 procent).
Mageremelkpoeder bracht gemiddeld $ 3.816 op (2.736 euro). Daarbij valt op dat de ontwikkeling van de prijzen voor levering in mei (-7 procent) en juni-augustus (-8,9 procent) schril afsteekt bij de 4,1 procent meeropbrengst van het contract voor levering in september-november.

Het gemiddelde prijsniveau van alle producten op de veiling zakte met 8,2 procent ten opzichte van de vorige veiling op 1 maart.

Of registreer je om te kunnen reageren.