Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Zuivel erg bezorgd over toekomst productschap

Zoetermeer - Het Productschap Zuivel is bezorgd over de politieke discussie over het voortbestaan van de productschappen.

"Buiten de PvdA en het CDA zie ik weinig draagvlak", aldus voorzitter Geert Koopstra tijdens de bestuursvergadering. Medio februari heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin de regering wordt verzocht binnen zes maanden te onderzoeken of de taken van de productschappen ook door andere organisaties uitgevoerd kunnen worden.

Een extern onderzoeksbureau brengt de taken van de verschillende schappen in kaart. Daarnaast is een commissie van wijzen opgericht om advies uit te brengen aan het kabinet. De commissie bestaat uit Annemarie Jorritsma (burgemeester Almere), Wim van Donk (Commissaris van de Koningin van Brabant) en Steven van Eijck (voormalig staatssecretaris van financiën).

Voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij Siem-jan Schenk benadrukt dat draagvlak vanuit de sector noodzakelijk is voor het voortbestaan van de productschappen. Hij betreurt dat een eerder aangekondigd draagvlakonderzoek niet wordt uitgevoerd. Een draagvlakonderzoek over alle schappen heen zou het nut van de productschappen kunnen aantonen.

Cees ’t Hart, directievoorzitter FrieslandCampina, wijst erop dat Nederland het risico loopt een structuur weg te gooien waar andere landen jaloers op zijn. Hij is teleurgesteld over het afblazen van het draagvlakonderzoek. Hij pleit voor een actieve houding van de productschappen om aan te tonen wat het nut van deze publieke organisaties zijn.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bezuinigen of niet, men gaat gewoon door met externe bureaus en commissies van wijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.